2019.10.10.

ÁKÉK – Korszerű középület-nyilvántartás 3D támogatással

Szerző:
Cebei Márk Dániel

A Lechner Tudásközpont a magyar építésügy és térségi tervezés elektronizálása területén évek óta fontos fejlesztéseket végez, amelynek egyik lényeges eleme és eredménye az Állami Középület Kataszter (ÁKÉK). Jelen írás erről a – „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretein belül megvalósuló – alkalmazásról oszt meg néhány gondolatot.

Az ÁKÉK-nek – mint webes, helyiségszintű 3D középület-kataszternek – célja az állami középület-nyilvántartás fejlesztése, a költséghatékony állami helyiséggazdálkodás megalapozása, valamint az állami célú épületfelmérések támogatása, ezzel segíteni hivatott a tervezők, kivitelezők, állami vagyonkezelők, épületüzemeltetők, épületcsoport-üzemeltetők és épületgazdálkodási döntéshozók munkáját.
A projekt egyik legfőbb eredménye egy – a meglévő állami középületek adott körének terveit és 3D BIM modelljeit tartalmazó – adatbázis, a hozzá kapcsolódó online alkalmazással együtt. Ezen középületek rendszerbe feltöltendő modelljei felméréssel, majd modellezéssel állnak elő, előbbi során korszerű épületfelmérési módszereken és modellezési folyamatokon keresztül rögzítik jelenlegi állapotukat, szereznek térbeli és leíró adatokat az épületekről. A projekt másik eredménye, hogy ezzel összefüggésben módszertani leírás is készül, amely hasznos iránymutatásul szolgál ahhoz, hogy hogyan is javasolt egy középület felmérését és modellezését korszerűen elvégezni.

ÁKÉK1
Az ÁKÉK-ben különböző üzemeltetési adatok is kezelhetők.

Az előálló adatbázis két fő részből áll, a 3D BIM Épületmodell-tárban a tervek szerint számos állami középület 3D BIM modellje kerül letárolásra, egységes (IFC) formátumban, a 2D tervdokumentációval és a hozzájuk tartozó adatokkal együtt, a Helyiséggazdálkodás modulban pedig az egyes helyiségekhez tartozó információk érhetők el és kezelhetők. Megfelelő jogosultság birtokában nem csak a modellek jó minőségű térbeli megjelenítésére, megtekintésére, és egyes geometriai adatok modellből történő kinyerésére van lehetőség, hanem eszközökre, energiafogyasztásra, épülettel összefüggő beruházásra és egyéb üzemeltetésre vonatkozó információk is kezelhetők. Az alkalmazás használatával többek között mérőóra állások és üzemeltetési költségek rögzíthetők, felújítás esetén pedig például az adott középület üzemeltetője megtekintheti egyes helyiségek felújítandó falburkolatának területét.

ÁKÉK2
Az ÁKÉK-ben a modellek megjelenítését az alkalmazásba ágyazott BIM Viewer végzi.

A rendszerbe feltöltött 3D BIM modellek megjelenítését a – szintén a Lechner Tudásközpont által koordinált fejlesztésű – BIM modul részeként a BIM Viewer végzi, amely több új építésügyi alkalmazás számára is elérhetővé fogja tenni a 3D megjelenítést. A BIM Viewer-ről részletesebben egy későbbi hírünkben olvashatnak. Fontos megemlíteni, hogy a rendszerben lehetőség van egy középület adatainak 3D BIM modell feltöltése nélküli kezelésére is, ebben az esetben azonban külső táblázatos adatbázis importálásával, illetve manuális adatbevitellel lehet bizonyos információkat megadni.

Az ÁKÉK informatikai fejlesztése már befejeződött, jelenleg a béta tesztelés van folyamatban, az éles indulásig várhatóan jogszabály-alkotási és -módosítási feladatok is szükségessé válnak.

 

Az Állami Középület Kataszter az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” című projekt keretében készül.

 

Forrás: Lechner Tudásközpont

Frissítve: 2019.11.20.

MINDEN VÉLEMÉNY FONTOS SZÁMUNKRA!
ÖRÖMMEL FOGADJUK A TARTALMAKKAL KAPCSOLATOS ÉSZREVÉTELEKET, INFORMÁCIÓKAT.